
Krumplis kenyér

Hozzávalók
- liszt - 1 kg
- krumpli - 4-5 közepes
- só - 17-20 gramm
- zsír - 10 dkg
- élesztő - 2 gramm szárított vagy 5 dgk friss
- tej - 2 dl
- víz - amennyit felvesz
- cukor - csapott ek.
- tojás - 1 db.
Elkészítés
Héjjában megfőzzük a krumplit, lehűtjük, meghámozzuk és villával összetörjük (a legjobb a kifli krumpli, sajnos most olyat nem kaptam). Hozzáadjuk a zsírt és a sót és tovább dolgozzuk, lehetőleg minél egyneműbb legyen.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztből kb. 85-90 dkg-ot hozzáöntünk a krumplimasszához és kézzel összedolgozzuk.
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk, majd igény szerint langyos vizzel felöntjük. Egy kicsit ragadósabb, de kezelhető tésztát kell kapnunk. Lisztes kézzel dagasztjuk, igény szerint hozzáadunk még a maradék lisztből, majd hagyjuk a duplájára kelni.
Ha megkelt átdagasztjuk és megismételjük a kelesztést.
A sütőt beállítjuk 180-200 fokra.
Ha a tészta ismét megdagadt finoman sütőpapírral bélelt tepsibe fordítjuk (nem nyomkodjuk össze!).
Hagyjuk egy 10 percet pihenni, a tetejét bevágjuk párszor, majd megkenjük felvert tojással.
Készre sütjük. A forró sütőbe célszerű néha vizet spriccelni vagy a sütő aljába hőálló tálba vizet tenni.
Krumplis kenyér.
Cap'n John Rotmeat













Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.