2016. július 16., szombat

Tárkonyos zöldségleves hús- és krumpligombóccal


Tárkonyos zöldségleves hús- és krumpligombóccal

, 2016-07-16

Tárkonyos zöldségleves hús- és krumpligombóccal

Hozzávalók

Elkészítés

A hagymát felaprítjuk és zsíron vagy olajon megfonnyasztjuk, utána rádobjuk a zöldségeket, a felaprított petrezselymet a fokhagymával együtt és még dinszteljük egy kicsit. Felengedjük alaplével (nekem őz alaplevem volt, de jó a sima csontlé vagy ha egyik sincs, akkor víz + leveskocka) Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Amíg fő, feltesszük a krumplit is főni. A darált húst összekeverjük a hozzávalókkal és betesszük a hűtőbe pihenni.
Ha a krumpli megfőtt, meghámozzuk, villával összetörjük és közben hozzáadunk  egy kis vajat (elhagyható, én szeretem mert ízletesebb). Sózzuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt hozzáadunk egy tojást, elkeverjük, majd annyi lisztet öntünk rá, hogy egy kissé lágyabb, ragadósabb tésztát kapjunk (krumpli fajtánként más mennyiség szükséges). Összegyúrjuk. Közben ellenőrizzük, ha már majdnem puha a zöldség a levesben, akkor kis golyókat csinálunk a darált hús keverékből és hozzáadjuk, majd főzzük tovább, de rögtön neki is láthatunk a krumpligombóckáknak is. Lisztes kézzel ezekből is golyócskákat formálunk, majd mehet bele a levesbe. Amikor feljön a leves tetejére készen is vagyunk.
Ekkor a tejfölt és a tárkonyt egy ek. liszttel simára keverjük, folyamatos kevergetés mellett apránként hozzámerünk a forró levesből (hőkiegyenlítés), majd ha elég meleg és már biztos nem csapódik ki a tejföl, az egészet belekeverjük a levesbe. Kiforraljuk és forrón tálaljuk.



Tárkonyos zöldségleves hús- és krumpligombóccal.
Cap'n John Rotmeat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.