
Paprikás csirke

Hozzávalók
- Paprikás csirkéhez:
- csirkemell (csontos) - 1.5kg
- csirkecomb (egész) - 2.5 kg
- hagyma - 1 kg
- fűszerpaprika - ízlés szerint
- só - ízlés szerint
- bors - ízlés szerint
- alaplé - 1 l (lehet több is)
- paprika - 2-3 db
- paradicsom - 1-2 db
- tejföl - 5 dl
- liszt - 2-3 ek
- Nokedlihez:
- liszt - 1 kg
- tojás - 2 db
- víz - 8 dl
- só - 15 gramm
Elkészítés
A hagymát felaprítjuk, a csirkemellet ketté vágjuk (csontosan), az egész combot is felezzük (alsó, felső). A hagymát zsíron megpirítjuk, beledobjuk a kicsumázott paprikát, paradicsomot, leszórjuk fűszerpaprikával és gyorsan elkeverjük. Felöntjuk egy kis vízzel, beletesszük a csirkmelleket, csirkecombokat, hozzáadjuk az alaplevet és felöntjuk annyi vízzel, hogy ellepje. Enyhén sózzuk, borsozzuk. Amikor már fő egy ideje, megkostoljuk, szükség szerint utána fűszerezzük. Én enyhén sósra szoktam főzni, mert a végén még megy bele a habarás is, de kezdőbb szakácsoknak javasolt a legeslegvégén utána fűszerezni, nehogy elsózzuk.
Amíg fő, elkészítjuk a nokedlit. A lisztet összekeverjük a sóval és tojással, majd hozzáadagoljuk a vizet és simára keverjük.Lbogó, enyhén sós vízbe kifőzzük a nokkedlit.
Ha megfőtt a hűs, akkor kiszedjük (óvatosan, ne essen szét!), majd a visszamaradt forró léből merőkanalanként adagolva felhigítjuk a tejfölös-lisztes habarást (hőkiegyenlítés - ha nem így csináljuk, akkor a tejföl kicsapódik és igen furcsán fog kinézni az étel) Amikor már elég forró levet kanalaztunk a habarásba (érezzük, hogy meleg a tál), akkor az egészet visszaöntjük a maradék forró léhez. Gyorsan elkeverjük (ha valakinek kicsit becsomósodna, ne ijedjen meg, úgyis átszűrjük szitán) és kiforraljuk. Ha kicsit hígabb, nem kell megijedni, az átszűrés után is sűrüsödik, illetve másnapra még sűrübb lesz. Egy kislyukú szitán, szűrőn átszűrjük. Fakanállal lehet kicsit paszírozni is (én szoktam). Amikor kész, a még forró csirkét visszarakjuk az átszűrt/paszírozott forró szaftba. Forrón tálaljuk friss tejföllel locsolva. Arra figyeljünk, hogy tejfölös, lisztes ételről van szó, ami könnyen romlik. Ha nem fogy el egy-két nap alatt, csináljunk belőle hortobágyi palacsintát.
Paprikás csirke.
Cap'n John Rotmeat


































Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.