2014. október 4., szombat

Minden rántva


Rántott rizsgombóc sajtgolyóval

, 2014-10-04

Rántott rizsgombóc sajtgolyóval

Egy gyorsan összedobható ebéd, maradék sajt(ok)ból, rizsből, zöldségből.

Hozzávalók

Elkészítés

A rizst megfuttatjuk vajon, ráöntjük a 6dl forró vizet, beledobunk egy fél leveskockát (leveskocka helyett sokkal jobb az alaplé -már ha van- nekem most nem volt).
Ha szétfőtt a kocka kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, lefedve kis lángon megpároljuk. A vegyes zöldésget kevés vajra dobjuk, felöntjuk egy kevés vízzel, a leveskocka másik felét rádobjuk és lefedve puhára pároljuk.
Amikor készen vannak, összekeverjük a rizst a zöldésgekkel és megvárjuk, amíg kihűl. Akkor hozzá keverünk egy tojást és egy kevés zsemlemorzsát. Gombócot formázunk belőle és a közepébe sajtot nyomunk. (Nekem épp' szeletelt sajtból volt itthon régebbi, de valójában egy vastagabb szelet sajtot szoktam hasábokra vágni és azt nyomom bele.)
Megforgatom zsemlemorzsába és mehet a forró zsírba/olajba.
A sajtot lereszeljük, hozzákeverünk egy tojást, beleteszünk egy evőkanál olívaolajba eltett medvehagymát (ha nincs lehet friss medvehagyma vagy petrezselyem és/vagy snidling). Összekeverjük, adunk hozzá zsemlemorzsát (kb annyit, hogy ne ragadjon és formázható legyen. Pontos mennyiség nincs, mert a sajt fajtája, zsírtartalam miatt mindig változik. Kezdetben érdemes kevesebbel kezdeni és egy teszt golyót  sütni. Ha elfolyik, akkor kell még hozzá zsemlemorzsa. Később már tapintásra tudni fogjuk.) Ebből golyókat formázunk és a közepébe nyomjuk az erőspaprikát (de lehet pl. kéksajt kockát vagy olívabogyót is), megforgatjuk zsemlemorzsába és kisütjük.
Forrón tálaljuk.



Minden rántva.
Cap'n John Rotmeat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.