
Bakonyi húsgombóc

Hozzávalók
- A gombóchoz:
- darált sertéshús - 900 gramm
- vöröshagyma - 1 fej
- só - ízlés szerint
- bors - ízlés szerint
- petrezselyem zöldje - egy csokor
- tojás - 1 db
- A
- gomba - 500-600 gramm
- vöröshagyma - 3 fej
- füstölt sonka vagy füstölt császár szalonna - 10 dkg
- füstölt szalonna - 5 dkg
- tejföl - 2-3 dl
- liszt - 2 csapott ek
- paprika - 1 db
- paradicsom - 1-2 db
- fűszerpapriak - ízlés szerint
- só - ízlés szerint
- bors - ízlés szerint
Elkészítés
A húsgombócot összekeverjük a hozzávalókkal és a hűtőbe tesszük. A tésztának felteszzük a vizet főni. A hagymát felaprítjuk és zsíron a füstöltszalonnável és füstölt sonkával/császár szalonnával megpirítjuk. Leszórjuk pirosparikával, beledobjuk a parikát, paradicsomot, kis vizet teszünk rá, hogy a paprika le ne égjen, beleszórjuk a felkarikázott gombát és lassú tűzön fél készre főzzük. Amíg fő a darálthúsból húsgombócokat készítünk és beletesszük a "bakonyi" alapba. Ha nem lepi el a lé, kicsit engedjuk fel alaplével vagy vízzel. Ha már kicsit összefőtt, kóstoljuk -ha kell- ízesítjük. Ha a gombócok megfőttek, a tejfölt kikeverjük a liszttel csomómentesre, majd a forró "bakonyiból" többször óvatosan hozzámerünk és simára keverjük (hőkiegyenlítés). Ha már elég meleg a tejföl, akkor beleöntjük a "bakonyiba" és óvat osan elkeverjük. Kiforraljuk és azonnal tálaljuk.
Bakonyi húsgombóc.
Cap'n John Rotmeat



















Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.