
Hidegtál

Egy kis baráti összejövetelre dobtuk össze ezt a hidegtálat...
Hozzávalók
- franciasalátához
- franciasaláta alap - 1 kg
- só - ízlés szerint
- tejföl - 6 dl
- mustár - kis tk mustár (amúgy ízlés szerint)
- cukor - ízlés szerint
- majonéz - 1 dl
- bors - ízlés szerint
- alma - 3 db
- ecetes uborka - 4 db
- körözötthöz:
- juhturó - 10 dkg
- tejföl - 1 ek
- mustár - 1 tk
- tehénturó - 5 dkg
- vaj - 2-3 dkg
- lilahagyma - fél fej
- bors - egy csipet
- só - ízlés s zerint (figyeljünk, ha sós a juhtúró, lehet nem kell bele!)
- fűszerpaprika - 1 tk
- fűszerkömény (örölt) - 1 mk
- tv paprika - 2 db
- tojástekercshez (kettő):
- tojás - 8 db
- sonka - 7-8 szelet
- sajt - 20 dkg
- vaj - 10 dkg (ebből haggyunka sütéshez is!)
- vöröshagyma - fél fej
- kapribogyó - 15-20 szem
- mustár - 1 tk
- csemege uborka - 1 db
- töltött karajhoz:
- karaj ( csontos) - 3 kg
- kolbász - 1 szál
- zsír - 25 dlg
- só - amennyive bedörzsöljük
- töltött tojáshoz (tormás):
- tojás - 4 db
- mustár - 1 mk
- sonka (füstölt ha van) - 2-3 dkg
- torma - 1 ek
- tejföl vagy tormakrém - 1 ek
- vaj - 2 dkg
- petrezselyem és/vagy snidling - egy kevés apróra vágva
- só - ízlés szerint
- bors - ízlés szerint
- töltött toj áshoz (májkrémes):
- tojás - 4 db
- sertésmájkrém - 1 kis konzervdoboz
- mustár - 1 kk (amúgy ízlés szerint)
- só - ízlés szerint
- bors - ízlés szerint
- tormakrémhez:
- vaj - 5 dkg
- liszt - 2 ek
- tej - 3 dl (figyeljük mennyit vesz fel!)
- só - ízlés szerint
- bors - egy csipet
- szerecsendió - egy kevés frissen belereszelve
- csemege torma - kis üveg (200g) háromnegyede
- tehén túró - 10 dkg
- cukor - kb. 1 ek (függ a tormától)
- tejszín - 1dl (elhagyható, de ilyenkor kevesebb tej kell!)
- zselatin - 1 tk
- fasírt golyóhoz:
- darált sertéshús - 40 dkg
- zsemle - 1/2 db
- tej - 1 dl
- tojás - 1 db
- só - ízlés szerint
- bors - egy csipet
- fűszerpaprika - ízlés szerint
- hagyma - fél fej
- fokhagyma - 2 gerezd - zú zva
- egyéb hozzávalók:
- szeletelt sonka -
- szeletelt sajt -
- paradicsom -
- paprika -
- hagyma -
- piros arany -
- uborka -
- zselatin -
- alma -
Elkészítés
A franciasalihoz megfőzzük a franciasaláta alapot enyhén sós vízben, majd összekeverjük a hozzávalókkal és utána ízesítjük.
A kőrözötthöz összevágjuk a hagymát, összetörjük a túrókat a vajjal, és belekeverjük a hozzávalókat, majd beletöltjük a kicsumázott paprikába.
A tojástekercshez, felverjük a tojásokat és enyhén sózzuk. A vajat összetörjük, majd elkeverjük az apróra vágott hagymával, apróra vágott uborkával, kaprival, mustárral. Ezután vajban kisütjük a felvert tojások felét egy kb. 32 cm teflon vagy kerámia serpenyőben. Amikor már szemmel láthatóan alá lehet nyúlni, megfordítjuk, lehetőleg úgy, hogy ne szakadjon. Ha szakad, próbáljuk meg gyorsan elrendezni a darabokat, hogy még össze tudjon sülni! A fordítás után azonnal mehet rá a sonka és arra a szeletelt vagy reszelt sajt. FIGYELEM! A képen (köszönhetően annak, hogy a fotózásra figyeltem :) ) fordítva raktam a sonkát és a sajtot.
Egy-két percre lefedjük még, majd kicsúsztatjuk az alufóliára. Gyorsan elkenjük rajta a vajas töltelékünket (lehetőleg ne várjuk meg amíg elolvad!) és feltekerjük. Kétoldalt lezárjuk és haggyuk kihűlni. Ha gyorsan van rá szükség, akkor 20 percre be a fagyasztóba, utána pedig mehet a hűtőben. Igazán másnap finom, amikor a sajt és a vajkrém összeáll.
A töltött karajhoz a karajt kicsontozzuk, letisztítjuk. (Ha van szűzpecsenye rajta, akkor az is megtölthető.) Vékony filéző késsel átszúrjuk a közepén és finoman vágva kiszélesítjük a lyukat -ha szükséges- annyira, hogy a kolbászt beletudjuk dugni. Bedörzsöljük sóval és haggyuk egy kicsit állni (már ha van rá idő). Utána beletesszük egy tepsibe, amibe előzőleg felolvasztottuk a zsírt. Öntünk rá egy kevés vizet és lefedve sütjük, amíg meg nem puhul. Ha együtt sütjük a szűzpecsenyével, figyeljünk oda, mert az hamarabb elkészül.
Ha megsült kiveszzük hűlni és hidegen vékonyra szeleteljük (kenyérvágó késsel vagy elektromos késsel lehet szép vékony szeleteket vágni:)
A töltött tojásokhoz a tojásokat félbe vágjuk és a sárgájukat összekeverjük a hozzávalókkal és visszatöltjük a fehérjébe. (tormás-sonkás vagy májkrémes)
Tormakrémhez a vajat olvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, amikor egynemű, akkor apránként adjuk hozzá a tejet figyelve mikor éri el a megfelelő sűrűséget. (Figyelem, hidegen még sűrűbb lesz!). Közben mehet bele a torma és a túró. Ha elég sűrűnek, kérmesnek ítéljük, egy kevés hidegvízben elkeverjük a zselatint és azt is hozzáadjuk. Rutinosabbak csinálhatják, ahogyan én (hidegvíz a krémre és rászorni egyből a zselatint, de vigyázzunk nehogy zselatincsomókat főzzünk!)
A fasírgolyók gyakorlatilag fasírozott, összekeverük a hozzávalókat és kisgolyókat formázunk a húsból, majd ezt zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük.
A sonkákat megtöltjük a tormakrémmel (igényesebbek és ráérősebbek habzsákkal a két oldalára nyomhatnak pamacsokat :) )
Elrendezzük a tálon az ételt, majd felfőzünk egy kevés zselatint hidegvízben. Haggyuk kissé hűlni és langy-hidegen ecsettel megkenjük a tojások, sonkatekercsek, szelethúsokat, almák tetejét. Ettől csillogni fog, illetve nem barnul be az alma és a tojás is gyönyörű marad.
Hidegtál.
Cap'n John Rotmeat







































































































Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.