
Igazán majd másnap vagy harmadnap jó, de azért frissen is fogy ![]()
Rakott kelkáposzta

Hozzávalók
- A kelkáposztahoz:
- kelkáposzta - 2 nagyobb fej
- só - ízlés szerint a főzővízbe
- egész kömény - 10-20 szem ízlés szerint a főzővízbe
- A töltelékhez:
- darált sertéshús - 1.5 kg
- vöröshagyma - 3-4 közepes méretű
- paprika - 1-2 db
- paradicsom - 1 db
- rizs - 35-40 dkg
- só - 25 gramm
- fűszerpaprika - 30 gramm
- bors - ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény - 5 gramm
- tejföl - 5 dl
- < a href="http://kalozkonyha.hu/?tag=tej">tej - 1 dl
Elkészítés
A káposztát levelekre szedjük és megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk és zsíron aranysárgára pirítjuk, leszórjuk fűszerpaprikával, beledobjuk a darabolt paprikát, paradicsomot, hozzáadjuk a darálthúst és jól összekeverjük, majd felöntjuk annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezzük. Ha már kissé szétment a paradicsom, beleöntöm a rizst. Figyeljünk arra, hogy a rizs felszívja a vizet (nehogy leéégjen) és a sót. Szükség esetén, amikor megpuhult a rizs, utána sózunk/fűszerezünk, illetve pótoljuk a folyadékot ha szükséges. Tapasztalatom, hogy érdemes kicsit hígabbra főzni, mert egyrészt amikor hűl még sűrüsödik, másrészt igazán másnap finom,viszont addigra még jobban kiszívja a folyadékot a rizs.
A tepsit kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd lefedjük a megfőtt kelkáposzta levelekkel. Erre jön a töltelék, majd tejföl (ezt kikeverjük némi tejjel, hogy folyékony legyen!), aztán ismét káposztalevél, töltelék, tejföl...
Kb. 30 percre előremelegített sütőbe teszem (200°C) és megsütöm.
A fenti anyaghányad még egy kisebb jénaira is elég volt.
Rakott kelkáposzta.
Cap'n John Rotmeat






























Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.