
Ez a kenyér rozskenyér és nem rozsos kenyér! A különbség igen jelentős. Napokig friss marad egy ruhába becsavarva. A fűszerezés variálható. Én sokszor teszek bele koriandert is, most épp' nem volt itthon.
Orosz fekete rozskenyér

Hozzávalók
- A kenyérhez:
- teljes kiörlésű rozsliszt - 40 dkg
- tej - 1 dl
- olívaolaj - 1 ek
- só - 12 gramm
- őrölt kömény - 1 gramm
- kávé - 0.5 dl
- ecet - 2 ek
- cukor -
egy jó csipetnyi - kefír - 150 gramm
- élesztő - 25 gramm
- tojás - 1 db a kenéshez
Elkészítés
A rozslisztből 35 dkg-ot beöntök a tálba, hozzádom a sót, őrölt köményt, ecetet, kávét, olívaolajat, kefírt. Az 1 dl tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt, majd ezt is hozzákeverem. Mivel eléggé ragad, ezt fakanállal kissé összedolgozom, majd a maradék 5 dkg rozslisztet rászórva kézzel is jól összegyúrom. Ha nagyon ragad, akkor lehet még egy kis olívaolajat ráönteni vagy egy kis rozsliszttel leszórni.
Ezután szilikon formába teszem és kelesztem. Amikor a másfélszeresére megkelt (30-40 perc), akkor késsel óvatosan bevágom és megkenem a felvert tojással a tetejét. (Menet közben kenhető többször is, akkor ilyen szép fényes lesz.) 180-200°C fokos sütőbe kb. 1 óra alatt megsütöm. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jól átsült, bele kell szúrni pl. egy hústűvel és ellenőrizni kell!
Ha megsült, konyharuhába csavarjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A végeredmény, egy kellemesen savanykás, nagyon sűrű állagú rozskenyér, amely napokig friss marad, nem fog szétfoszlani 3 nap után sem, ha meg akarjuk kenni vajjal. Ebből a kenyérből vékony szeleteket vágjunk, mert nagyon laktató!
Orosz fekete rozskenyér.
Cap'n John Rotmeat




















Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.