2014. szeptember 22., hétfő

Orosz fekete rozskenyér


Ez a kenyér rozskenyér és nem rozsos kenyér! A különbség igen jelentős. Napokig friss marad egy ruhába becsavarva. A  fűszerezés variálható. Én sokszor teszek bele koriandert is, most épp' nem volt itthon.

Orosz fekete rozskenyér

, 2014-09-22

Orosz fekete rozskenyér

Hozzávalók

Elkészítés

A rozslisztből 35 dkg-ot beöntök a tálba, hozzádom a sót, őrölt köményt, ecetet, kávét, olívaolajat, kefírt. Az 1 dl tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt, majd ezt is hozzákeverem. Mivel eléggé ragad, ezt fakanállal kissé összedolgozom, majd a maradék 5 dkg rozslisztet rászórva kézzel is jól összegyúrom. Ha nagyon ragad, akkor lehet még egy kis olívaolajat ráönteni vagy egy kis rozsliszttel leszórni.
Ezután szilikon formába teszem és kelesztem. Amikor a másfélszeresére megkelt (30-40 perc), akkor késsel óvatosan bevágom és megkenem a felvert tojással a tetejét. (Menet közben kenhető többször is, akkor ilyen szép fényes lesz.) 180-200°C fokos sütőbe kb. 1 óra alatt megsütöm. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jól átsült, bele kell szúrni pl. egy hústűvel és ellenőrizni kell!
Ha megsült, konyharuhába csavarjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A végeredmény, egy kellemesen savanykás, nagyon sűrű állagú rozskenyér, amely napokig friss marad, nem fog szétfoszlani 3 nap után sem, ha meg akarjuk kenni vajjal. Ebből a kenyérből vékony szeleteket vágjunk, mert nagyon laktató!



Orosz fekete rozskenyér.
Cap'n John Rotmeat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.