2014. december 4., csütörtök

Pizza


Pizza

, 2014-12-04

Pizza

Hozzávalók

Elkészítés

Az élesztőt felfutattjuk egy kevés tejben, cukorral, a lisztet szárazon összekeverjük a sóval (esetleg mehet bele szárított oregánó is, én most kihagytam).  Ha az élesztő felfutott összekeverjük a liszttel, és folyamatosan langyos vizet adunk hozzá, amíg egy közepesen lágy tésztát ne kapunk. Ekkor adunk hozzá olívaolajat is, és jól összedolgozzuk. Meleg helyen pihentetjük és többször átgyúrjuk (Ha van dagasztógépünk még egyszerűbb a dolgunk.) Amíg kel, előkészítjük a hozzávalókat. A pardicsomlevet enyhén fűszerezzük (elhagyható), a sonkát, szalámit előkészítjük (ha kell szeleteljük, felvágjuk), a sajtokat lereszeljük (természetesen lágyabb sajtokat nem - gorgonzola, kéksajtok). Ha már kb a kétszeresére megkelt a tészta, kiveszünk egy maroknyit és a formába nyújtjuk (egy kis olívaolaj mehet a formába vagy a kezünkre, könnyebben fogun k dolgozni és a tészta sem fog ragadni a kezünkhöz). A vastagság ízlés kérdése, mi a vékony tésztát részesítjük előnybe. Megkenjük a tetejét paradicsommal, majd jönnek a sajtok. (Figyelem! A sajt a pizzán a feltétek legaljára kerül! Ha a tetejére tesszük, akkor a többi feltét megfő és egy gyenge minőségű melegszendvics-szerűséget kapunk.) Én úgy szoktam, hogy a paradicsomszószos tésztára szórok egy kevés parmezánt, arra mehet a mozarella, majd esetlegesen a többi sajt ha van (kéksajtok kivételek!). Ha ez rajta van, akkor teszem rá a sonkát, hagymát, szalámit, kukoricát, olíva bogyót, kéksajtokat, juhtúrót, stb. A feltéteknek csak a fantázia szab határt. A látvány kedvéért szoktam pár "szál" sajtot a tetjére is rádobálni/reszelni (képek).
Nekem szerencsére a sütőm kb. 350 C fokon süt, ezért viszonylag jó pizzát lehet benne sütni. A 250 C fokos sütőkben is lehet, de nagyon oda kell figyelni és tesztelni kell, mennyi az optimális sütési idő és hova kell tenni a pizzát (alulra, középre, felülre), hogy átsüljön a tészta és megsüljön a teteje is mégse száradjon ki. Gázsütőben meg se próbáljuk!
A legfinomabb kemencében (A nyáron készült pizzákról sajnos nincsenek képek, de 2015-ben felkerülnek majd ide ha megint sütök. Egy jó 400-450 C fokos kemencében, kövön sütve igazán verhetetlen.)
Természetesen, ilyenkor a szakácsnak egy jó rozé dukál! ;)
Ami még szintén fontos, hogy ne akarjuk észnélkül telepakolni a pizzát. Ha sok sonka, kukorica, gomba, stb kerül rá, akkor ezek levet enged(het)nek a sütés alatt és elázhat a pizza, ami a minőség rovására megy, illetve enni sem lehet rendesen, ha minden leesik róla.

 



Pizza.
Cap'n John Rotmeat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.