
Tiroli gombóc vargánya szósszal

Hozzávalók
- A gombóchoz:
- zsemle - 2 db
- felvágottak - 40 dkg
- vöröshagyma - 1 fej
- fokhagyma - 3 gerezd
- petrezselyem - 1 cs.
- tojás - 3 db
- liszt - 60 dkg
- só - ízl� �s szerint
- bors - ízlés szerint
- A szószhoz
- vargánya - 20 dkg
- főzőtejszín - 2 dl
- liszt - a leszóráshoz egy kevés
- alaplé (vagy levespor + víz) - 3 dl
- petrezselyem -
ízlés szerint - só - ízlés szerint
- frissen őrölt bors - ízlés szerint
- ételsűrítő - amennyi a kívánt sűrűséghez kell
- A salátához
- jégsaláta - 1 fej
- olívaolaj - 0.5 dl
- ala mecet - 1 dl
- só - ízlés szerint
- frissen őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés
Elkészítjük a pirított zsemlekockákat. A sonkákat felkockázom (én ezt maradék felvágottakból szoktam készíteni, de a legfinomabb természetesen füstölt sonkából), hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom. Kevés zsiradékon megpírítom a sonkát, majd hozzáadom a hagymát, kicsit azt is pirítom, végül a fokhagyma. Ezt inkább csak elkeverem benne, nagyon nem pirítom már. Ha kihűlt, beletöntöm egy tálba, hozzá öntöm a zsemlekockákat, majd ráütök 3 tojást. Elkeverem, ízesítem sóval majd hozzáötöm a lisztet és összekeverem. Annyi vizet enegedek rá, amennyivel kissé lágy, de még formázható tésztát kapok. (A nokedlinál kissé keményebbet.) Vizes kézzel kiveszünk egy kis maroknyit és gombocot formázunk majd a lobogó vízbe rakjuk. (Érdemes egyet tesztként kifőzni és utána ízesíteni, ha szükséges, illetve az állagon is lehet még vál toztatni.) Kb 15-20 perccet főzzük (ez függ a gombócok nagyságától is). Ha kész leszűrjük.
A szószhoz beáztatom a vargányát (ha szárított) az előző este. Jól, lecsöpögtetem, kevés zsiarédkra dobom, kissé pirítom, majd leszórom liszttel. Kicsit még pirítom a liszttel is. Felöntöm tejszínnel, sózom borsozom. Ezután mehet rá az alaplé (ha van) vagy a víz és valami minőségibb levespor. Ezzel összefőzöm. Ha kész beleszórok még frissen metélt petrezselymet és keményítővel (féldeci hidegvíz és kb. egy púpozott evőkanál keményítő ebben elkeverve) a kivánt sűrűségre behúzatom. (Nem írok pontos mennyiséget, más a burgonya és más a kukurica keményítő.) Kicsit összeforralom és kész. A jégsalátához összekeverem az ecetet, olajat, fűszereket. Kevés vizet öntök hozzá és ráöntöm a salátára. A forró gombócokra gazdagon teszek a gombás szószból. Rögtön tálalom.
Tiroli gombóc vargánya szósszal.
Cap'n John Rotmeat




























Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.