2014. december 30., kedd

Tiroli gombóc vargánya szósszal


Tiroli gombóc vargánya szósszal

, 2014-12-31

Tiroli gombóc vargánya szósszal

Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítjük a pirított zsemlekockákat. A sonkákat felkockázom (én ezt maradék felvágottakból szoktam készíteni, de a legfinomabb természetesen füstölt sonkából), hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom. Kevés zsiradékon megpírítom a sonkát, majd hozzáadom a hagymát, kicsit azt is pirítom, végül a fokhagyma. Ezt inkább csak elkeverem benne, nagyon nem pirítom már. Ha kihűlt, beletöntöm egy tálba, hozzá öntöm a zsemlekockákat, majd ráütök 3 tojást. Elkeverem, ízesítem sóval majd hozzáötöm a lisztet és összekeverem. Annyi vizet enegedek rá, amennyivel kissé lágy, de még formázható tésztát kapok. (A nokedlinál kissé keményebbet.) Vizes kézzel kiveszünk egy kis maroknyit és gombocot formázunk majd a lobogó vízbe rakjuk. (Érdemes egyet tesztként kifőzni és utána ízesíteni, ha szükséges, illetve az állagon is lehet még vál toztatni.) Kb 15-20 perccet főzzük (ez függ a gombócok nagyságától is). Ha kész leszűrjük.
A szószhoz beáztatom a vargányát (ha szárított) az előző este. Jól, lecsöpögtetem, kevés zsiarédkra dobom, kissé pirítom, majd leszórom liszttel. Kicsit még pirítom a liszttel is. Felöntöm tejszínnel, sózom borsozom. Ezután mehet rá az alaplé (ha van) vagy a víz és valami minőségibb levespor. Ezzel összefőzöm. Ha kész beleszórok még frissen metélt petrezselymet és keményítővel (féldeci hidegvíz és kb. egy púpozott evőkanál keményítő ebben elkeverve) a kivánt sűrűségre behúzatom. (Nem írok pontos mennyiséget, más a burgonya és más a kukurica keményítő.) Kicsit összeforralom és kész. A jégsalátához összekeverem az ecetet, olajat, fűszereket. Kevés vizet öntök hozzá és ráöntöm a salátára. A forró gombócokra gazdagon teszek a gombás szószból. Rögtön tálalom.

 



Tiroli gombóc vargánya szósszal.
Cap'n John Rotmeat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.